Uspešna godina za nama

06/02/2020

Poštovani pacijenti,

Bliži nam se završetak prve godine pod novim rukovodstvom Doma zdravlja Irig.

Hvala Vam na ukazanom poverenju!

Pred Vama je retrospektiva sprovedenih aktivnosti:

  1. Brinući se prvenstveno o bezbednosti lica koja borave  u objektima  Doma zdravlja, instalirali smo 24-časovni video nadzor u objektima u Irigu i Vrdniku. Kamere smo postavili na specifičnim lokacijama tako da u potpunosti poštujemo prava na privatnost pacijenata i zaposlenih podjednako.

  2. Izradili smo novi, savremen sajt na kome se podaci svakodnevno ažuriraju i na kome pacijenti mogu da saznaju sve relevatne informacije poput kontakt telefona, radnog vremena službi, raznih obaveštenja, najava događaja itd.

  3. Unapredili smo rad laboratorijske službe. Boljom organizacijom uspeli smo da, po prvi put od osnivanja Doma zdravlja, obezbedimo uzimanje laboratorijskih uzoraka i u Zdravstvenoj stanici Vrdnik kao i da ukinemo sistem zakazivanja. Drugim rečima, sve potrebne analize rade se po sistemu danas za sutra, a pacijenti iz Vrdnika više ne moraju da putuju do Iriga već laboratorija putuje do njih.

  4. Prodajom rashodovanog sanitetskog vozila obezbedili smo sredstva za kupovinu dobro očuvanog polovnog putničkog automobila za potrebe Zdravstvene stanice Vrdnik i na taj način podmladili i osavremenili već poprilično zastareli vozni park.

  5. Reagujući na opravdane žalbe pacijenata da su, tokom noćnih časova, prilazi samom objektu Doma zdravlja u Irigu i Zdravstvenoj stanici u Vrdniku slabo osvetljeni i kao takvi nebezbedni, potrudili smo se da u najkraćem mogućem roku uočene mane ispravimo. Za te potrebe, instalirana je adekvatna halogena rasveta. Zdravstvena stanica Vrdnik ponovljena je i sa novom unutrašnjom led rasvetom.

  6. Rešili smo dugogodišnji problem nesavesnog parkiranja oko objekta ZS Vrdnik. Nakon dobijanja dozvole od JKP “Komunalac“ iz Iriga, postavili smo adekvatno označene rampe na prilaznim putevima i problematičnim tačkama. Na ovaj način smo osigurali prohodnost prilaza za vozila službi hitne medicinske pomoći i poboljšali bezbednost pešaka oko samog objekta.

  7. Kompletno dečije odeljenje u Irigu je doživelo svojevrsnu renesansu. Nakon više od 20 godina investicionog zanemarivanja ovog, možemo slobodno reći, i najvažnijeg odeljenja uspeli smo da zamenimo kompletan dotrajali nameštaj u ordinaciji, previjalištu i savetovalištu za decu. Divnim gestom aktivista Srpske napredne stranke kompletno su okrečene sve prostorije odeljenja. U čekaonici je postavljen veliki 52-inčni ekran na kome naša deca mogu da gledaju crtane filmove dok čekaju u redu za pregled.

  8. Ništa manji napredak doživelo je i odeljenje za zdravstvenu zaštitu žena koje je, uz pomoć Kabineta ministra bez portfelja Slavice Đukić Dejanović i lokalne samouprave, obogaćeno najsavremenijim 4D ultrazvučnim aparatom visoke klase. Sopstvenim sredstavima, Dom zdravlja potom nabavlja i instalira veliki 32-inčni ultra hd ekran u ultrazvučni kabinet na kome trudnice i rodbina mogu uživo da prate preglede. Sve prostorije odeljenja su kompletno okrečene, postavljena je nova klimatizacija, a u čekaonici je instalirano amabijentalno ozvučenje.

  9. Potom se pristupilo revitalizaciji naše hitne službe. Kao prvo je oformljena posebna 194 linija kako bi se izbegla zagušenja koja su se do sada često dešavala. Dotadašnji sistem jedne telefonske linije, na koju su se slivali svi pozivi ka Domu zdravlja, pokazao se potpuno neefikasan i anahron. Na ovaj način postigli smo da su danas slučajevi zauzeća 194 broja ekstremna retkost. Ništa manje bitna je bila i kompletna obnova dotrajale opreme za hitnu pomoć. Potrudili smo se da nabavimo najsavremeniju opremu iz domena urgentne medicine: KED (Kendrick extraction device) – specijalni prsluk za imobilizaciju i izvlačenje pacijenata iz smrskanih vozila; SPIDER STRAP – sistem kaiševa za fiksaciju povređenih pacijenata; intraosealne pištolje za decu i odrasle – specijalne uređaje koji omogućuju intraosealni pristup za davanje parenteralne terapije kada su venski putevi nedosupni; I-GEL komplete svih veličina, za olakšano obezbeđivanje disajnog puta od novorođenčadi do odraslih osoba; specijalni fiksator za imobilizaciju karlice; setove za urgentnu krikotireotomiju; baterijske lampe visokog intenziteta svetlosti od preko 2000 lumena za pretragu terena u slučaju masovnih nesreća; zamenjeni su stari i dotrajali ambu baloni kako za decu tako i za odrasle, maske za kiseonik, laringoskopi, ET tubusi; nabavljene su nove, savremene šanc kragne za sve uzraste; nabavljene su nove torbe za terapiju i opremu za reanimaciju. Uz već postojeće defibrilatore, aspiratore, respiratore, komplete vakum udlaga i spinalne daske sa modernim sistemima za fiksaciju glave, sada, sa ponosom možemo da kažemo da trenutno imamo jednu od najopremljenijih službi u regionu.

  10. Sva odeljenja su, nakon 20 godina, dobila savremene komplete uniformi!

  11. Veliki akcenat je stavljen i na dodatno usavršavanje i edukaciju našeg medicinskog osoblja. Za nepunih 8 meseci, organizovana su 4 kursa sa radionicama za lekare i medicinske sestre koji su pokrivali teme poput zbrinjavanja urgentnih stanja kod dece, zbrinjavanja teško povređenih pacijenata, savremenih principa i protokola reanimacije dece i odraslih, brze dijagnostike i adekvatnog zbrinjavanja srčanih aritmija i infarkta miokarda. Sve kursevi sprovodili su licencirani instruktori Sekcije za urgentu medicinu srpskog lekarskog društva. Lekari specijalisti ginekoligije i radiologije upućivani su na dodatne edukacije iz svojih oblasti.

  12. Na objektu u Irigu završeni su veoma bitni investicioni radovi. Konačno je postavljena mreža za zaštitu od golubova koji su svojim izlučevinama narušavali izgled Doma zdravlja i predstavljali ozbiljan zdravstveni rizik kako za zaposlene, tako i za pacijente. Na prilazima Domu zdravlja postavljene su specijalne antiklizne podloge kako bi se sprečili eventualni padovi tokom vlažnog i hladnog vremensko perioda. Nakon kompletnog remonta gasnog kotla, koji nije rađen godinama unazad, poptuno smo i automatizovali celokupni sistem centralnog grejanja čime smo sem uštede na energentima, eliminisali i potrebu za angažovanjem dodatne radne snage.

  13. Uveden je pojam tzv “otvorenih vrata“ Doma zdravlja u kojem ja kao direktor svakog petka u zakazanim terminima primam na razgovor sve zainteresovane sugrađane. Vodili smo se mišlju da je to odličan način da se čuju i razmotre sve primedbe, predlozi i pohvale na račun rada Doma zdravlja.

  14. Sem redovnih preventivnih pregleda pod okriljem Ministarstva zdravlja, na našu sopstvenu inicijativu organizovali smo da sada dva veoma uspešna bazara zdravlja u Neradinu i Rivicu. brojnim sugrađanima je tada, poptuno besplatno, vršen EKG pregled, meren arterijski pritisak, merene vrednosti šećera u krvi i obavljen kompletan lekarski pregled od strane naše specijaliste opšte medicine dr Sandre Savić – Đukić.

  15. U trenutku dok pričamo, završava se veliki projekat unapređenja telekomunikacione mreže Doma zdravlja. Sve ambulante Doma zdravlja povezuju se na optički internet velikih brzina.

Copyright © 2019 Dom Zdravlja Irig. All rights reserved. Made by CNT.