[srs_total_visitors]
153

Успешна година за нама

06/02/2020

Поштовани пацијенти,

Ближи нам се завршетак прве године под новим руководством Дома здравља Ириг.

Хвала Вам на указаном поверењу!

Пред Вама је ретроспектива спроведених активности:

 1. Бринући се првенствено о безбедности лица која бораве  у објектима  Дома здравља, инсталирали смо 24-часовни видео надзор у објектима у Иригу и Врднику. Камере смо поставили на специфичним локацијама тако да у потпуности поштујемо права на приватност пацијената и запослених подједнако.

 2. Израдили смо нови, савремен сајт на коме се подаци свакодневно ажурирају и на коме пацијенти могу да сазнају све релеватне информације попут контакт телефона, радног времена служби, разних обавештења, најава догађаја итд.

 3. Унапредили смо рад лабораторијске службе. Бољом организацијом успели смо да, по први пут од оснивања Дома здравља, обезбедимо узимање лабораторијских узорака и у Здравственој станици Врдник као и да укинемо систем заказивања. Другим речима, све потребне анализе раде се по систему данас за сутра, а пацијенти из Врдника више не морају да путују до Ирига већ лабораторија путује до њих.

 4. Продајом расходованог санитетског возила обезбедили смо средства за куповину добро очуваног половног путничког аутомобила за потребе Здравствене станице Врдник и на тај начин подмладили и осавременили већ поприлично застарели возни парк.

 5. Реагујући на оправдане жалбе пацијената да су, током ноћних часова, прилази самом објекту Дома здравља у Иригу и Здравственој станици у Врднику слабо осветљени и као такви небезбедни, потрудили смо се да у најкраћем могућем року уочене мане исправимо. За те потребе, инсталирана је адекватна халогена расвета. Здравствена станица Врдник поновљена је и са новом унутрашњом лед расветом.

 6. Решили смо дугогодишњи проблем несавесног паркирања око објекта ЗС Врдник. Након добијања дозволе од ЈКП “Комуналац“ из Ирига, поставили смо адекватно означене рампе на прилазним путевима и проблематичним тачкама. На овај начин смо осигурали проходност прилаза за возила служби хитне медицинске помоћи и побољшали безбедност пешака око самог објекта.

 7. Комплетно дечије одељење у Иригу је доживело својеврсну ренесансу. Након више од 20 година инвестиционог занемаривања овог, можемо слободно рећи, и најважнијег одељења успели смо да заменимо комплетан дотрајали намештај у ординацији, превијалишту и саветовалишту за децу. Дивним гестом активиста Српске напредне странке комплетно су окречене све просторије одељења. У чекаоници је постављен велики 52-инчни екран на коме наша деца могу да гледају цртане филмове док чекају у реду за преглед.

 8. Ништа мањи напредак доживело је и одељење за здравствену заштиту жена које је, уз помоћ Кабинета министра без портфеља Славице Ђукић Дејановић и локалне самоуправе, обогаћено најсавременијим 4D ултразвучним апаратом високе класе. Сопственим средставима, Дом здравља потом набавља и инсталира велики 32-инчни ултра хд екран у ултразвучни кабинет на коме труднице и родбина могу уживо да прате прегледе. Све просторије одељења су комплетно окречене, постављена је нова климатизација, а у чекаоници је инсталирано амабијентално озвучење.

 9. Потом се приступило ревитализацији наше хитне службе. Као прво је оформљена посебна 194 линија како би се избегла загушења која су се до сада често дешавала. Дотадашњи систем једне телефонске линије, на коју су се сливали сви позиви ка Дому здравља, показао се потпуно неефикасан и анахрон. На овај начин постигли смо да су данас случајеви заузећа 194 броја екстремна реткост. Ништа мање битна је била и комплетна обнова дотрајале опреме за хитну помоћ. Потрудили смо се да набавимо најсавременију опрему из домена ургентне медицине: KED (Kendrick extraction device) – специјални прслук за имобилизацију и извлачење пацијената из смрсканих возила; SPIDER STRAP – систем каишева за фиксацију повређених пацијената; интраосеалне пиштоље за децу и одрасле – специјалне уређаје који омогућују интраосеални приступ за давање парентералне терапије када су венски путеви недосупни; I-GEL комплете свих величина, за олакшано обезбеђивање дисајног пута од новорођенчади до одраслих особа; специјални фиксатор за имобилизацију карлице; сетове за ургентну крикотиреотомију; батеријске лампе високог интензитета светлости од преко 2000 лумена за претрагу терена у случају масовних несрећа; замењени су стари и дотрајали амбу балони како за децу тако и за одрасле, маске за кисеоник, ларингоскопи, ЕТ тубуси; набављене су нове, савремене шанц крагне за све узрасте; набављене су нове торбе за терапију и опрему за реанимацију. Уз већ постојеће дефибрилаторе, аспираторе, респираторе, комплете вакум удлага и спиналне даске са модерним системима за фиксацију главе, сада, са поносом можемо да кажемо да тренутно имамо једну од најопремљенијих служби у региону.

 10. Сва одељења су, након 20 година, добила савремене комплете униформи!

 11. Велики акценат је стављен и на додатно усавршавање и едукацију нашег медицинског особља. За непуних 8 месеци, организована су 4 курса са радионицама за лекаре и медицинске сестре који су покривали теме попут збрињавања ургентних стања код деце, збрињавања тешко повређених пацијената, савремених принципа и протокола реанимације деце и одраслих, брзе дијагностике и адекватног збрињавања срчаних аритмија и инфаркта миокарда. Све курсеви спроводили су лиценцирани инструктори Секције за ургенту медицину српског лекарског друштва. Лекари специјалисти гинеколигије и радиологије упућивани су на додатне едукације из својих области.

 12. На објекту у Иригу завршени су веома битни инвестициони радови. Коначно је постављена мрежа за заштиту од голубова који су својим излучевинама нарушавали изглед Дома здравља и представљали озбиљан здравствени ризик како за запослене, тако и за пацијенте. На прилазима Дому здравља постављене су специјалне антиклизне подлоге како би се спречили евентуални падови током влажног и хладног временско периода. Након комплетног ремонта гасног котла, који није рађен годинама уназад, поптуно смо и аутоматизовали целокупни систем централног грејања чиме смо сем уштеде на енергентима, елиминисали и потребу за ангажовањем додатне радне снаге.

 13. Уведен је појам тзв “отворених врата“ Дома здравља у којем ја као директор сваког петка у заказаним терминима примам на разговор све заинтересоване суграђане. Водили смо се мишљу да је то одличан начин да се чују и размотре све примедбе, предлози и похвале на рачун рада Дома здравља.

 14. Сем редовних превентивних прегледа под окриљем Министарства здравља, на нашу сопствену иницијативу организовали смо да сада два веома успешна базара здравља у Нерадину и Ривицу. бројним суграђанима је тада, поптуно бесплатно, вршен ЕКГ преглед, мерен артеријски притисак, мерене вредности шећера у крви и обављен комплетан лекарски преглед од стране наше специјалисте опште медицине др Сандре Савић – Ђукић.

 15. У тренутку док причамо, завршава се велики пројекат унапређења телекомуникационе мреже Дома здравља. Све амбуланте Дома здравља повезују се на оптички интернет великих брзина.

Copyright © 2019 Dom Zdravlja Irig. All rights reserved. Made by CNT.